Het telen van appels en peren vergt een jaar rond aandacht en arbeid; iets wat velen niet weten en beseffen. Vaak krijgen wij de vraag: "Wat doe je dan de rest van het jaar als er geen appels geoogst hoeven te worden?" Een vraag die niet meer gesteld wordt door degene die een kijkje heeft genomen op ons bedrijf. Een korte impressie:
Na de oogst in september en oktober gaan de bomen zich voorbereiden op de "winterrust"; het blad wordt geel, valt af en de sapstroom in de boom komt langzaam tot stilstand. De boomgaard wordt "gepoetst" omdat oude bladeren en takken weer een bron van schurftinfectie kunnen zijn. Daarna breekt de tijd aan dat de bomen gesnoeid moeten worden. Snoeien is nodig om de boom weer de juiste vorm en vitaliteit te geven om het jaar daarna tot een optimale produktie te komen. 17 ha boomgaard; 55000 bomen die elk aparte aandacht nodig hebben en waarbij elke knip met een bepaalde filosofie onderbouwd moet worden. Teveel, te weinig of onzorgvuldig snoeien heeft directe gevolgen voor de produktie van de boom. Snoeien; een karwei waar Frank, samen met zijn vader en onze vaste medewerker Jacek van november tot en met maart druk mee bezig zijn.
De dagen worden weer langer, de temperatuur stijgt. Dit betekent dat de bomen uit hun winterrust komen en de blad- en bloemknoppen weer tevoorschijn komen. Een hele kwetsbare periode; elke dag komt er weer nieuw groen aan de bomen en zijn ze dus vatbaar voor schurft en vorst. Voordat de bomen in bloei komen, moet de bemesting plaats hebben gevonden, zodat de voeding in de bodem optimaal is voor de intensieve periode daarna. Als de bomen in bloei staan, plaatst een imker een aantal bijenkasten met bijenvolken in de boomgaard. Deze ijverige beestjes zorgen voor een helpende hand bij de bestuiving van de bloemen zodat daaruit heerlijke appels en peren kunnen groeien. Deze periode wordt gekenmerkt door het dagelijks beoordelen van weersomstandigheden om o.a. door middel van bespuitingen op het juiste moment te kunnen inspringen op een bedreiging voor het gewas.
De appeltjes hangen aan de bomen; nog heel klein, maar je ziet ze elke week groter en kleurrijker worden. Van groot belang is dat de bomen in deze periode zorgvuldig gevoed worden; alleen dan krijg je een appel met een volle smaak en goede afmeting. Niet alleen de voeding is daarbij van groot belang; een boom kan maar 100-120 appels van een goede afmeting voortbrengen. Zaak dus om naast de natuurlijke "dunning", de zogenaamde juni-rui, ook handmatig kwaliteitsdunning toe te passen. Te kleine en beschadigde vruchten worden handmatig verwijderd totdat er de juiste hoeveelheid appels egaal over de boom verspreid overblijft. Tot aan de oogstperiode wordt er nog dagelijks "gesnoeid"; loze takken worden weggehaald om de appels optimaal in het zonlicht te laten groeien. Veel aandacht gaat in dit jaargetijde uit naar de schade die schurft, meeldauw, de fruitmot, spint en luizen aan het gewas kunnen veroorzaken. Beregening is ook heel essentieel; niet alleen tegen de droogte maar ook ter bescherming; wist u dat een appel ook zonnebrand kan oplopen?
De oogst; datgene waar en heel jaar naartoe gewerkt wordt. Met een ploeg van 14-16 medewerkers worden alle appels en peren handmatig geoogst. Uiteraard met behulp van de nodige mechanisatie; plukmachines en pluktreinen, maar elke appel wordt handmatig van de boom geplukt en zorgvuldig in de box gelegd. Elk ras heeft zijn eigen pluktijdstip; de Conference peren en Elstar worden op ons bedrijf het eerste geoogst; daarna volgen Kanzi, Golden Delicious, Greenstar en Braeburn. Niet alle appels aan een boom zijn tegelijk rijp; daarom worden er 3 of soms 4 plukronden gemaakt. Ook weer een heel karwei; in ongeveer 7-8 weken worden op ons bedrijf 1,1 mln kg appels en peren geoogst. Na de oogst worden de bomen behandeld tegen o.a. luizen en is er aandacht voor bladknoppenvoeding. Dit alles met alweer het oog op de vitale boomgaard voor het volgende jaar!